Над 150 души участваха в първото виртуално-реално състезание по бягане в условията на извънредно положение в България. В събота всеки от записалите се тича 5 километра по маршрут в своето населено място, след което изпрати резултата на организаторите от клуб “Зелена стъпка” в Разград, които обработиха класирането и го публикуваха в неделя, съобщиха от клуба.

В бягането, наречено Виртуален великденски крос, взеха участие хора от всички възрасти и от цялата страна и дори българи от чужбина. Предимството на този формат бе, че за разлика от традиционните състезания, могат да се включат хора от всякъде, без да е необходимо да се придвижват. Така участниците бягаха в София, Варна, Пловдив, Русе, но и в по-малки населени места като Шабла, Велики Преслав, Ахелой, с. Марково, с. Оброчище и др. Включиха се и бягащи в Страсбург, Брюксел, Виена, Бристол, Принстън, Букурещ.

Най-бърз беше 20-годишният Владислав Михайлов, който бе избрал да тича покрай новия булевард “Васил Левски” във Варна. Той завърши за 16:51 минути. На второ място се класира Росен Тодоров (Дзвера), на 26 години, който завърши своето бягане край р. Дунав в Русе за 17 минути и 17 секунди. Трети е 50-годишният Веселин Цочев, който завърши за 18:07 минути бягането си по софийските улици.

При жените най-добро време даде участничка на 12 години – Памела Ени от София (21:39 минути). На по-малко от минута от нея (22:09) завърши 20-годишната Полина Фотева от Дупница, а Стела Петкова на 39 години от София е трета с 23:17.

Всички участници бяха задължени да спазват противоепидемичните мерки – да бягат сами или най-много с още един член на домакинството, да носят маски и да не навлизат в парковете, които все още бяха забранени към момента на състезанието. Това принуди бегачите да подходят с въображение и да си намерят подходящи трасета за предизвикателството. Въпреки ограниченията, повечето участници останаха доволни, посочват организаторите от „Зелена стъпка”.

Те припомнят, че бягането имаше и благотворителна цел. Участието бе безплатно, но всеки можеше да направи дарение за фонда “Обединени срещу Covid-19”, който подпомага хора и организации на първа линия. Събраните до момента средства от това бягане надвишават 1400 лева, но може да нараснат, тъй като организаторите ще приемат дарения за тази кауза до понеделник, включително.

Всеки може да дари на paypal.me/GreenFootRazgrad или на откритата сметка на СНЦ „Зелена стъпка“, която може да се види в сайта на клуба.