На специална церемония във фоайето на Общинския културен център в петък вечерта областният управител на област Разград Гюнай Хюсмен поздрави участниците във фотоконкурса, организиран от Областна администрация,  „Поглед от Лудогорието към Европа“ – европейското културно наследство във фотообектива на жителите на област Разград, съобщиха от пресцентъра на областна управа. Конкурсът бе организиран от Областна администрация-Разград в изпълнение на Дейност 1 „Събития за популяризирането на европейското културно многообразие“ от Работната програма за 2018 г. на Комуникационната стратегия на Република България за Европейския съюз.

Г-н Хюсмен връчи наградите на победителите в първа и трета възрастова група, а заместник областният управител Нурие Црънгалова – във втора. Областният управител поздрави всички участници за показаните творчески заложби, пожела особено на малките фотографи да продължат да творят. „С такива красиви и талантливи деца съм все по-спокоен за по-доброто бъдеще на България” – заяви г-н Хюсмен пред децата и родителите им. Фотографите от трета възрастовата група той поздрави за избраните от тях оригинални гледни точки и им пожела да посетят още много красиви и интересни места и да направят още по-интересни снимки.

97 жители на област Разград изпратиха общо 182 снимки на обекти на културно-историческото наследство от 17 държави: 47 от Италия; 24 от Великобритания, 18 от Румъния, 16 от Испания, 14 от Франция, 12 от Германия, 11 от Гърция, 8 от Холандия, по 6 от Австрия, Унгария и Белгия, 3 от Хърватска, по 2 от Дания и Чехия, 1 от Литва, както и снимки от две държави извън Европейския съюз – Монако и Швейцария. Всички те бяха подредени в експозиция в ОКЦ, по време на церемонията по награждаването можеше да бъдат видени и на мултимедия.

Председател на журито, определило най-добрите снимки, бе фотографът на Регионалния исторически музей-Разград Петя Радкова. Членове на журито са: Антон Анастасов от Клуба на разградските любители на фотографията, директорът на дирекция АПОФУС в Областна администрация Иван Радушев, главният експерт в Областна администрация-Разград Светлин Симеонов и Радка Минчева – „Връзки с обществеността“ в Областна администрация-Разград.

Класирането бе извършено в три възрастови групи.

Ето имената на победителите:

Първа възрастова група – до 14 години:

  1. Румен Калоянов Монев
  2. Джан Вейби
  3. Димитър Ганев

Поощрителна награда – Неда Митева

Втора възрастова група 15-18 г.:

  1. Сюлейман Узун
  2. Октай Чолак
  3. Елена Величкова

Поощрителна награда – Станимира Начева

Трета възрастова група – над 18 г.:

  1. Галя Георгиева
  2. Жанина Милкова
  3. Пламен Петров

Поощрителна награда – Ханифе Сали

За двама от участниците имаше специални награди – ученически раници с пособия за първия учебен ден. Дея Колева и Теодор Ганев бяха най-малките участници в конкурса – на по 6 години, и двамата догодина са първокласници.

В музикалната програма от церемонията по награждаването участваха двама възпитаници на Свилена Дечева от школата поп пеене в ЦПЛР Център за работа с деца Текин Зекериев и Мартин Пенев. В програмата имаше и международно участие – свои изпълнения представиха танцьорки от формация „Ternype Dans” от италианския град Торино. Чрез универсалния език на изкуството те утвърждават толерантността към културата на различните етноси, както и културното многообразие в Европа.

Тези от тях, които не са получили своите грамоти, могат да посетят Областна администрация през следващата седмица или когато имат възможност в работно време, за да си ги получат, напомнят от областна управа.