„Традиция на скорост в древния Абритус“ е най-новата инициатива. Началото поставиха Регионалния исторически музей и Мотоклуб „Лудогорски братя“.

Рокери от цяла Североизточна България се събраха пред музея „Абритус“ за да стартират шумно събитието. Водачи на колоната от мощни машини бяха домакините от „Лудогорски братя“. С полицейски ескорт рокерите направиха обиколка на Разград. Това бе достатъчно шумен знак, че в лудогорския център се случва нещо ново и интересно.

 Моторите бяха подредени на паркинга и се превърнаха в атрактивна изложба – събрала на едно място нови, мощни и скъпи машини и малко по-ретро возила. Интересът на публиката бе провокиран  ,  

Близо до мотоизложбата имаше батут, който  бе изкушение за най-малките посетители на събитието. Събраните от атракциона пари ще бъдат преведени по сметката на 17-годишния Марти, който се бори с тежко онкологично заболяване.

От своя страна Регионалният исторически музей показа безплатно на всички желаещи постоянната археологическа експозиция и всяка една от дванадесетте зали на Интерактивния музей.

Участниците и гостите на празничната проява бяха посрещнати на откритата сцената „Театрон“ от директора на музея Таня Тодорова и пиара на „Лудогорски братя“ Йордан Атанасов.

Специални участници в музиклната  програма бяха таланти от трите музикални школи в Разград: Жанет-Мари Кръстева, Ирем Али и Татяна Славова от класа по поп пеене на Свилена Дечева в Центъра за работа с деца, Диляра Назиф с музикален педагог Детелина Тодорова в Музикалната школа “Илия Бърнев” и Божидара Янева и Елица Ганчева, възпитаници на Андриян Маджаров от школата по изкуства „Enjoy Music & Art School“.

След гласовитите таланти на Разград на сцената излязоха музикантите от  от шуменската рок банда „Лампа“ , които  разтресоха стените на древния Абритус с як пънк метъл.