Под надслова „Вдъхнови бъдещето” на 12 октомври се проведе 16-то издание на инициативата „Мениджър за един ден”, организирана от JA Bulgaria (Джуниър Ачийвмънт България), съобщиха от ОИЦ Разград. За участие тази година са кандидатствали 1700 ученици и студенти от цялата страна, а като работодатели-домакини на младежите в този ден са регистрирани близо 200 компании, институции и неправителствени организации, осигуряващи работните места за младите мениджъри за един ден.
По време на програмата, утвърдени професионалисти от всички сфери на бизнеса, обществения живот и институции дават възможност на младежите да се запознаят с реалната работа на съответната организация. Реализирайки на практика своята социална отговорност, домакините включват своите „мениджъри за един ден” в работното си ежедневие, показват им отвътре как работи техния сектор и ги вдъхновяват да открият своето професионално призвание. Инициативата се проведе в цялата страна и започна с началото на работния ден, в 55 населени места в България.
Областен информационен център (ОИЦ) – Разград се включи и през тази година в кампанията, като обяви три „свободни” позиции „Експерт по европрограмите” за еднодневен стаж на ученици и/или студенти. Задачата им бе да предоставят информация за финансиране на проекти от европрограмите в България и да участват в подготовката за провеждане на информационна среща с граждани, фирми и организации от екипа на ОИЦ – Разград по време на обиколката му във всички общини от Лудогорието.
Предвид големия интерес от страна на младите хора, Областният информационен център одобри шест от кандидатите, регистрирали ли се в онлайн платформата на инициативата www.mfd.jabulgaria.org ‒ Патриция Колева от ПГПЧЕ „Екзарх Йосиф”, обучаваща се по английски и испански език, както и изучаващите „банково дело” в Професионалната гимназия по икономика „Робер Шуман” Кяшиф Ибрямов, Рефие Мехмедова, Рювейде Хюсеинова, Севинч Ахмед и Есин Хюсеин. Те са носители на награди от участията си в различни национални и регионални конкурси и състезания; членуват в клубове, свързани с бъдещите им професии; активни млади хора са, които желаят да се развиват професионално в родния си град.
По време на престоя си в ОИЦ стажантите се запознаха с дейността и услугите, които мрежата от 28 информационни центъра за ЕСИФ в страната предоставя безплатно на широката общественост и с функционалностите на Единния информационен портал на еврофондовете www.eufunds.bg. Разгледаха с интерес Информационната система за управление и наблюдение на средствата от ЕС в България (ИСУН 2020), чрез която се подават проектните предложения за кандидатстване по европрограмите, както и с напредъка по реализацията на европроектите в Разградска област.
„Мениджърите за един ден” участваха в подготовката на материалите и се запознаха с презентациите, които експертите на ОИЦ ще направят пред обществеността в град Лозница на информационна среща утре, 13 октомври.
В края на работния ден стажантите получиха Сертификати за участието си в кампанията „Мениджър за един ден”, както и богат набор от информационни и рекламни материали, свързани с еврофондовете.