На 10-ия ден от старта на Младежкия проект „Околобългарско” Елена Лолова, Ванин Нейков и Виктор Цолов посетиха Разград за да потърсят добрите примери и дейните хора, които да се превърнат във вдъхновение и за останалите наши сънародници. Вече реализирани позитивни идеи те ще потърсят във всички областни и някои по-малки градове, които ще посетят поетапно през следващите 40 дни.

Ще се опитат да разберат от случайни, обикновени хора как те виждат населеното място, в което живеят – развитие на промишлеността, медицинска обезпеченост, заплащане на труда, културни дадености, стандарт на живот, улична инфраструктура, неправителствени организации и т.н.

Всичко, което ги впечатли, ще бъде запечатано в късометражен документален филм, който ще представят в края на проекта заедно с послание към всички българи. Филмът ще бъде качен на фейсбук страницата им – @okolobulgarsko, а електронната им поща за контакт е okolobulgarsko@gmail.com

Елена, Ванин и Виктор са студенти в различни държави – съответно САЩ, Англия и България. От дистанцията на времето и пространството могат да анализират по-обективно как и с какви темпове се случват промените в нашата страна. Те коментираха и актуални, злободневни теми като чумата по овцете в Странджа, тазгодишните ниски изкупни цени на емблематичната казанлъшка роза, както и футболните емоции около „Спартак” – Плевен и „Лудогорец”.

Какво е мотивирало трима млади българи да се спуснат в това „Околобългарско“ приключение, какви са идеите и целите им, може да чуете в прикачения звуков файл.