Министърът на земеделието и храните Десислава Танева ще открие на 31.07. Национално изложение на малинопроизводителите и ягодопроизводителите в Лозница, съобщиха от Областната управа в Разград. Събитието започва от 12 часа на централния площад в града.

Празникът ще продължи три дни. По програма след официалното откриване на изложението гостите ще посетят малиновите насаждения и хладилното предприятие за замразяване и преработка на малини. След това министър Танева и официалните лица ще дадат информация за състоянието на бранша Малинопроизводители от страната и региона, ще говорят за проблемите и перспективите на бранша.

В програмата са включени дегустация на различни сортове малини и ягоди, награждаване на победителите в конкурсите за „най-много и най-качествено набрани малини” и „най-атрактивно и вкусно приготвено изделие от ягодоплодни”. Ще бъдат представени и местни постижения на традиционните домашно приготвени ястия сладка, мармалади, прясно приготвени натурални сокове и пуншове от ягодоплодни. Дегустацията ще бъде съпроводена с фолклорна програма.

Програмата на изложението в събота включва презентации на закрити и открити площи от представители на фирми за био-препарати, поливна техника, системи против градушки и слънчев пригор, комбайни за бране на малини и ягодоплодни и др. Организаторите са подготвили томболи, конкурси, детски забавления, танци, състезания и фолклорна програма.

В третия ден на изложението ще има практически демонстрации на полето на машини, инструменти и съоръжения. Закриването е насрочено за 14 часа.