Министърът на отбраната Николай Ненчев и кмета на Разград д-р Валентин Василев участваха в помен за загиналите герои от с. Осенец. На събитието, което бе вчера, присъстваха и депутатът от ПП ГЕРБ Михаил Тодоров, Областният управител Манол Кившанов, общински съветници, представители на Областния съвет на Съюза на офицерите и сержантите от запаса, Съюза на ветераните от войните, гости и жители на село Осенец.

Честването е по повод възстановяването на военния паметник, отслужена бе панахида за загиналите осенчани при превземането на Тутраканската крепост и битките на Добруджанския фронт. Тази година се навършват 100 години от тези епични събития. Село Осенец е дало най-много жертви от 19-ти пехотен полк.
Панихида за загиналите герои от Осенец във войните за национално освобождение и обединение отслужи архиерейският наместник на Разград отец Георги.

В ритуала по поднасяне на венци и цветя на мемориалния комплекс участваха военнослужещи от военно формирование 54 060 от състава на Сухопътните войски и Представителният духов оркестър на Военноморските сили