Фестивалът ще зарадва своите почитатели със селекция игрални и документални филми, анимации и експериментално късометражно кино
Ежегодният Международен фестивал за късометражно кино, дигитални изкуства и нови медии „В Двореца” обещава на своята публика много изненади и невероятни селекции от филми в тазгодишното си тринадесето издание – стартът на филмовия маратон започва на 5-ти октомври в Пленарна зала на община Варна и продължава до 10-и октомври 2015 г. Всеки любител на късометражното изкуство ще може да се наслади на изключителна селекция от специално курирани филми от екипа на Международния фестивал, разделена в четири различни жанра: игрален, документален, анимационен и експериментален.
Кураторският екип предизвиква любителите на късометражни филми със специални следобедни прожекции в два блока с начален час 18:00 ч. и 20:00 ч. На 5-ти октомври събитието започва със селекция от най-добрите късометражни български филми, а през останалите дни от фестивала ще бъдат прожектирани подбрани късометражни филми от цял свят.
Към момента над 20 доброволци от Испания, Португалия, Италия и Латвия са се включили в организацията на събитието тази година. В рамките на Международния фестивал част от доброволците ще направят уникални флашмоб демонстрации, които промотират заложените идеи и теми в късометражните филми. Те ще модерират и обучителни ателиета с младежи от 6-ти до 9-ти октомври от 10:00 до 16:00 ч. По време на работните срещи младежите ще имат възможност да гледат селектирани късометражни филми от миналогодишните издания на фестивала с разнообразна социална тематика, засягаща европейско гражданство, безработица и бедност сред младите хора, емиграция и малцинства, социално включване, глобални климатични промени и опазване на околната среда, като организаторите са предвидили дискусионни блокове, ролеви игри и дебати за всички участници.
На същата програма късометражни филми и работилници от 19-и до 25-и октомври 2015 г. могат да се насладят всички жители и гости на старата столица Велико Търново.
Организаторите на събитието са поставили високи цели и обещават богата палитра от емоции и настроение – всеки, който мечтае и иска да влезе в умовете на терористи, да бъде свидетел на невероятни любовни истории и, защо не, да се върне назад във времето и отново да стане дете, е добре дошъл да тества своя вътрешен свят през призмата на чуждия опит.
Международният фестивал за късометражно кино „В Двореца” представя произведения на съвременното дигитално и класическото аудио-визуално изкуство – продукти на късометражното кино, дигиталното изкуство и новите медии, произведени от хора с различни култури и националности. Международният фестивал е посветен на късометражни филми, нови медии и дигитални изкуства под 27 минути в дължина. Основната цел на фестивала е да представи съвременното филмово изкуство от България, Европа и целия свят. Основан през 2003 г., фестивалът прерасна от конкурентен форум за студентски филми в най-големия и най-престижния фестивал за късометражно кино в България и региона.