В началото на седмицата децата от ДГ №4 „Митко Палаузов“ се срещнаха с приказните герои Чук и Пук – бактерии – рушители на зъбките, съобщиха от РЗИ Разград.

Инициативата е на учителките на първа група – г-жа Димитрова и г- жа Кирова, които изпълниха главните роли и бяха изработили всеки детайл от декора до костюмите. Разказвачът на приказката беше медицинска сестра Лютфулова.

Спектакълът беше представен пред децата от всички групи, техните учители, помощник –възпитатели и гости от Регионална здравна инспекция – Разград. След края на театралната постановка, всички дечица знаеха, че трябва да мият зъбките си най-малко два пъти на ден с четка и паста, както и , че поне веднъж годишно зъбките трябва да се прегледат от зъболекар.

Като награда децата получиха от гостите от РЗИ четки и детски пасти за зъби. Подаръците бяха предоставени от лекарите по дентална медицина д-р Кузманова и д-р Л. Малчев, за което РЗИ- Разград им изказва сърдечна благодарност.

Повишаване на информираността на децата по отношение на профилактиката на кариеса, чрез правилна устна хигиена и здравословно хранене е част и от дейностите заложени в Национална програма за профилактика на оралните заболявания при деца от 0 до 18-годишна възраст в Република България 2015-2020 г.