Любовта и жените в живота на Патриарха на българската литература Иван Вазов ще представи утре на 31. 05., сряда, от 17.30 ч., в Регионалната библиотека „Проф. Боян Пенев” – Разград литературният критик, изследовател и издател Пламен Тотев, който през последните 10 години възроди интереса към любовната лирика на големите български поети, поднасяйки любопитни и непознати факти от техния живот, съобщиха от културната институция.

Кои са забележителните жени, оставили ярка следа в живота на Вазов? Коя е жената до него, когато той започва да пише романа „Под игото“? Как харизматичната, но омъжена и по-млада от него с 27 години писателка Евгения Марс се превръща в най-голямата му муза, вдъхновила го да изживее нов творчески подем? Как романтичните събития в живота на поета осветляват етапите в неговото духовно израстване и стремежа му да оцелее сред вихъра на завистта и многото изпитания на съдбата? Отговорите на тези въпроси ще ни помогнат да опознаем Патриарха на българската литература и да прочетем с други очи произведения, които днес се изучават в училище и са познати на всеки българин.

Всичко това е в новата книга „Любовта е златен сън“ на Иван Вазов (издадена от ИК „Персей“). В нея са включени най-характерните за поета любовни стихове, както и негови писма. Изданието спечели конкурс на Министерство на културата в България и е част дългогодишната поредица на изд. „Персей“, която представя интимната лирика и неизвестни факти от живота и любовта на големите български поети (Яворов, Дебелянов, Пенчо Славейков, Дора Габе, Елисавета Багряна, Евтим Евтимов, Маргарита Петкова)…