Превантивни мерки за борба с вредния дивеч и изпълнение на Програмата за отстрел на същия бяха обсъдени на заседание на Постоянната областна епизоотична комисия.
По време на срещата д-р Юлиян Йорданов – началник отдел „Здравеопазване на животните” в Областна дирекция по безопасност на храните  информира, че над 1 млн. примамки срещу бяс на дивите лисици ще бъдат пуснати от самолет в цялата страна и в частност в община Кубрат.Целта на оралната ваксинация е да бъде изкоренена болестта бяс от дивите животни. При изяждане на примамката те се ваксинират против бяс. Практиката показва, че до 10 дни след разхвърлянето всички примамки се приемат от животните.

За контрол на ефикасността от ваксинацията в примамката е включен тетрациклинов маркер, който се отлага в зъбите и костите на животното. На един квадратен километър се изхвърлят по 20 броя ваксинални примамки, които самолетите пускат от височина 150 метра. Мястото на всяка пусната от самолетите ваксина се отбелязва с помощта на GPS-система. Методът за орално ваксиниране на диви животни е отдавна изпробван и доказал ефективността си в Европа. Ваксините няма да бъдат разпръсквани над населените места и водоемите. Те не представляват опасност за здравето на останалите диви и домашни животни.
Всяка зима лисици, носители на болестта бяс слизат по населените места и предават заразата на домашни животни и застрашават здравето и живота на хората. За да стане ясно обаче има ли досега реален резултат от акцията, ловците трябва да отстрелят и предадат за изследване убитите животни.
По време на заседанието д-р Илиян Драмалиев – директор на ОДБХ Разград информира, че до днешна дата са взети 42 проби, но са необходими много повече, включително и проби от чакали. За да се стимулират ловците да предават убития вреден дивеч за изследване, всяка проба ще се плаща по 10 евро, като до края на годината предстои едно междинно плащане, допълни д-р Драмалиев.