Ние сме политическата сила, която настоява за въвеждане на машинно гласуване, защото е важно този, който гласува да знае, че вота му ще бъде отчетен по правилния начин. Така ако една партия е победила, тя е победила с реалния вот. Що се отнася до гражданите, които живеят в чужбина, които искат да участват в политическия живот на страната и са най-големият инвеститор в България – изпращат над 1 милиард годишно на своите близки, трябва да имат възможност да гласуват електронно. Разкриването на достатъчно секции в чужбина е трудно, а диаспората ни е пръсната. Хубаво е да чуем гласа на българите в чужбина. Те са предприемчивите, изкарващите пари.Това каза в Разград минути преди Регионалната отчетно-изборна конференция на СДС за Северен централен район председателят на сините Румен Христов.

Христов коментира, че през 2019 година в страната предстоят избори най-малко два пъти. Все още няма решение на Националния изпълнителен съвет как партията ще се яви на евроизборите – самостоятелно или в коалиция, като сподели личното си мнение, че СДС не трябва да се явява сам, тъй като на този етап е неперспективно. Христов изтъкна, че трябва максимално да се оползотворят гласовете вдясно, които са половин милион и ще търсят обединение с всички партии от семейството на Европейската народна партия.

За местните избори през есента нашите общински организации имат пълната свобода за коалиране с всички, с изключение на БСП и ДПС, заяви още Румен Христов. Той бе категоричен, че настоящия модел на управление е изчерпан, а синята партия може да го промени.

Заедно с Румен Христов в Разград бе и главният секретар на СДС Илия Лазаров, който коментира състоянието на партийните структури по места. Макар и със загубени около 500 000 гласа, партията има солидно присъствие в страната с над 200 действащи общински организации, над 230 общински съветници, 30 общински кмета и кмет на областен град. Според Лазаров партийното ръководство трябва да направи всичко възможно да върне в партията прогонените или обидените през годините членове.