Днес е Летен Атанасовден: жените раздават погачи за дъжд и берекет
Според обичая на този ден започва жътвата, въпреки че тази година тя вече стартира още в средата на миналия месец.
Денят обаче е свързан с редица ритуално-магически действия за началото на жътвата. По народната традиция пръв жъне човек с лека ръка, а първият сноп се връзва с червен конец, нарича се с думи за берекет, а в кърпа върху него се слагат пари – дар за жътварите.
Последните класове пък се сплитат с червен конец и в зависимост от традицията в съответния край остават на нивата, носят се в хамбара или се слагат при семената за посев за плодородие.
На този ден домакините колят черна кокошка. Обичаят се нарича кокоша църква. В някои части от Родопите се колят общоселски курбани. Жените раздават пресни погачи за дъжд и берекет.
Вярва се, че на този ден св. Атанас облича кожуха си и ходи при бога да моли за зима. В западните краища св. Атанас се почита като патрон на орачите, а в Източна България се изпълняват обичаите против суша Пеперуда и Герман. През последните два дни в Лудогорието падна доста дъжд, така че тази година обичаи против суша не са необходими.
На този ден църквата почита Преподобни Атанасий Атонски. Живял през десети век, Атанасий се отдал на християнството, отишъл в Света гора и заживял аскетичен живот.
На имениците честито! Бъдете здрави, успешни и с късмет!