Област Разград е в грипна епидемия от днес, 2 февруари, съобщи директорът на Дирекция „Надзор на заразните болести“ в Регионалната здравна инспекция д-р Рени Кирякова.

Заболеваемостта в региона е достигнала 209,57 на 10 000 население.

Въвеждат се превантивни мерки, целящи ограничаване на предаването и разпространението на остри респираторни заболявания и грип.

Те са свързани с преустановяване на профилактичните прегледи, плановите консултации на бременни и кърмачета, плановите операции и задължителни имунизации; преустановяване на свижданията в болниците и засилване на мерките за предпазване от вътрешноболнично заразяване с грип и ОРЗ; ограничаване на извънучилищни мероприятия и събирания на деца и младежи; ограничаване на всички масови мероприятия; използване на маски от персонала в лечебните и здравни заведения, в детските заведения, аптеки и дрогерии; недопускане на болни деца в детските заведения чрез провеждане на задължителни сутрешни прегледи.

Училищата днес работят с нормални часове, а дали учениците ще излязат в грипна ваканция ще стане ясно в сряда, когато ще заседава Регионалното оперативно бюро за борба с грипа.