Артистите на Капанския ансамбъл получиха покана и поздравиха почитателите си в Козлодуй и гостите на града за празниците на любовта и виното.
И го сториха в Дома на енергетика с тематично-сюжетния спектакъл „Дор три сита копринени“, в който с музика, песен, танц и театрални елементи представиха капанската сватба.
Публиката видя обредите и ритуалите преди и по време на сватбата – засевките, където с три сита момините дружки благопожелават здраве и сговор на бъдещото семейство, а с медената пита – да бъде животът им сладък.
С ритуално бръснене момците помагат на своя приятел-годеник да се прости с безгрижния досега живот.
Руйно вино за кръстника и кръстницата и всеобща веселба заради случващото в две семейства. Публиката бурно аплодира видяното от сцената и нееднократно след падането на завесата покани ансамбъл за ново гостуване.
„Козлодуй е едно от любимите ни места за концерт. Публиката разбира и подкрепа нашето изкуство. Показвали сме й в предишни гостувания фолклорното разнообразие на всички етнографски области в сраната, а този път решихме да им представим един от най-красивите моменти в живота на човека – сватбата. А капанската сватба е уникална и представя връзката между поколенията – празник на младостта и любовта, подкрепени от възрастните в името на новия живот“, каза след концерта директорът на ансамбъла Светослав Митев.