За шеста поредна година Областният информационен център организира разнообразни прояви в дните от 9-ти до 12-ти май, с които тематично се отбелязва Деня на Европа в Разград, съобщи управителят на ОИЦ Юлиян Данаилов.

Първото събитие е на 9 май от 14.00 часа в ЦПЛР – ЦУТНТ, където ще се проведе виртуално пътуване из Европа, с участието на деца и младежи. В двора на центъра ще бъдат засадени и цветя.
Час по-късно, от 15.00 часа, от площад «Независимост» пред Общинския културен център ще стартира колоездачната обиколка на обекти, реновирани с европейски средства. В нея могат да се включат деца, младежи и граждани, възрастови ограничения – няма. Всеки участник ще получи тениска и шапка с логото на ОИЦ, а колоездачната колона ще води рекордьорът – колоездач Мирослав Минчев.
Обиколката е в партньорство с Велоклуб „Пегас”, Спортен клуб по колоездене „Спринт”, Разградска велогрупа, Клуб „Зелена стъпка” и Любителски спортен отбор „Раздвижи се”. В 16.00 часа отново пред Общинския културен център ще бъде поставен финалът на колоездачната обиколка, а веднага след нея ще се разиграе томбола за участниците. Организаторите са подготвили атрактивни подаръци – каски, помпи, километражи и два страхотни велосипеда.

От 17.00 часа на площад „Независимост” пред Общинския културен център
(при лошо време в Общинския културен център) млади таланти от МШ «Илия Бърнев» и Центъра за работа с деца, н партньорство с поп рок група «Хоризонт» ще изнесат концерт под надслов «Изпей «Обичам те» на български».
На 10 май от 16:00 до 18:00 ч. Площад „Независимост”, (при лошо време в зала „Лудогорец”), ще се проведе състезание по баскетбол „Точна и бърза стрелба” с участието на ученици от 5 до 12 клас от разградски училища и граждани. Състезанието е в партньорство с ОК за ФВФСТ и УСШ „Руси Бухтев”. В него могат да се включат и родители и роднини на децата и също да сформират отбори. И в това състезание наградите са доста атрактивни.
Последното събитие от кампанията „Дни на Европа в Разград” е насрочено за 12 май от 14:00 ч. в Регионална библиотека „Проф. Боян Пенев” гр. Разград, където ще се проведе среща-дискусия „Културното наследство на България в ЕС” с представители на културни институти, творчески организации, читалища и общественици, допълни още Юлиян Данаилов и призова гражданите да се включат в проявите на Областния информационен център.