Национална кампания за борба с недекларирания труд „Сивото убива!“ на КНСБ днес гостува в Разград. Тя бе открита от президента на синдикалната организация Пламен Димитров. В проявата участва местната структура на КНСБ, с областен координатор Грациела Ранкова, както и шефовете на „Инспекцията по труда“ и местния офис на НАП – Катя Филипова и Цанка Тъмнишка.

Инициативата се реализира в партньорството на няколко сектора – строителство, търговия, земеделие, ремонт на автомобили, като целта е да се освети сивотата в тези сектори, които са високорискови. Целта е да се минимизира „сивото” – всички да бъдат осигурявани на реалните им доходи, да се спазват елементарните условия на труд – редовно заплащане, режим на почивка, работно време и безопасни условия на труд, обясни президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Той посочи, че КНСБ стартира мобилно приложение, което дава възможност
анонимно хората да подават своите сигнали към синдиката – да опишат какво точно
се нарушава или точно обратното – да изкажат положително мнение за своя работодател.
Мобилната апликация е част от кампанията „Сивото убива“, разработена
по европроект.

Секретарят в организацията Даниела Алексиева разясни как точно се използва мобилното приложение VOX, като за работодателите сигналите са напълно анонимни. В момента подадените сигнали в системата са 20, един от тях е положителен, поясни тя. Сред тях няма обаче от Североизточна България.

 Идеята на КНСБ е подадените сигнали
за нарушения да бъдат отделени в бъдеще на два отделни сайта.

Ще бъде направена класация на „добрите работодатели“ – тези, които спазват законите и плащат всичко на чисто и на светло, уточни Димитров. Другият сайт ще бъде на „лошите работодатели“, които не само според сигналите, но и на базата на проверките на контролните органи, е потвърдено, че нарушават закона. Искаме и тях да ги покажем на всички останали – да не ходят там да работят, отбеляза президентът на КНСБ.

За нас това не е кампания, това е ежедневие. В България е необходимо да се обединяват усилията на администрациите и административните органи и да се работи ежедневно за законосъобразно полагане на труда, заплащането на труда, осигуряването и крайна сметка подобряване цялостно качеството на живот в страната, коментира и директорът на дирекция „Инспекция по труда“ Катя Филипова. На годишна база при нас постъпват около 150-200 сигнала, обясни Филипова.

А колко губи всеки от нас, когато има разминаване между заплатата, която получава и сумата, върху която го осигуряват – всеки сам може да провери с калкулатора на НАП в сайта на институцията.