Днес в София кметът на Община Разград д-р Валентин Василев подписа меморандум с директора на Фондация „Четири лапи“ д-р Марина Иванова, който касае съдбата на двете малки новородени лъвчета, лъва Асен и двете двойки лъвове от разградския зоокът, съобщиха от пресцентъра на местната управа. На срещата присъства и председателят на Общински съвет – Разград Надежда Радославова.
По време на събитието бяха коментирани последващи стъпки, които ще бъдат предприети за създаване на по-добри условия за лъвовете от Разградския зоокът.
Кметът заяви, че Общината има желанието и ще работи в партньорство за най-добро решение на създалата се ситуация.
Д-р Иванова обясни, че „Четири лапи“ търси нов дом на петте екземпляра от вида лъв, а в седмицата 20-26 ноември е поканен специалист по диви котки, който ще прегледа всички животни и ще направи вазектомия на мъжките.
Болният лъв Асен ще се извози със специализиран автомобил до клиника в София, където ще му бъде направен скенер, ще се определи състоянието му и ще се назначи лечение.
Д-р Марина Иванова каза, че във връзка с размножаването на лъвовете от 2010 г. са водени разговори от страна на Фондацията с ръководството на Община Разград, но не е постигнат консенсус. Тя изрази удовлетворение, че с настоящото ръководство на Общината диалогът е конструктивен.
Градоначалникът и д-р Иванова коментираха точките от подписания Меморандум, една от които касае стъпки за подобряване на условията в зоокъта за получаване на лиценз от МОСВ. От „Четири лапи“ ще съдействат на Община Разград с експерти, за да бъде изпълнено споразумението в тази си част.
Любомила Кривошиева от „Дивите животни“, които отглеждат двете малки новородени лъвчета сподели, че с нейния екип са отгледали малките като свои деца и имат желание да им бъде осигурено най-доброто място, в което да живеят.
От Фондация „Четири лапи“ ще търсят място за животните в спасителни центрове в чужбина.
Фондация „Четири лапи“ е международна организация за защита на животните със седалище във Виена, Австрия, и дейност в 14 страни от Европа, Азия, Африка, Австралия и Северна Америка. Основана през 1988г., организацията „Четири лапи“ си сътрудничи с зоологическите градини за преустановяване отглеждането на животни в неподходящи условия.