Днес кметът на Община Разград д-р Валентин Василев откри научна конференция, посветена на 130-годишнината на музейното дело в Разград, съобщиха от пресцентъра на местната управа. Откриването се състоя в Интерактивния музей към Регионален исторически музей – Разград, където бяха събрани историци и археолози от цялата страна. Модератор на конференцията бе проф. д.и.н. Диана Гергова, а презентация във връзка с археологическите проучвания в Разградско направи археологът Галена Радославова.
Вече 130 години този храм на паметта в нашия град съхранява, проучва и популяризира наследството, завещано ни от предците. Днес, благодарение на усилията на поколения музейни специалисти, той е сред най – модерните културни средища на територията на България, каза в приветствието си градоначалникът.
В този смисъл и темата на научната конференция „Културното и историческо наследство – памет за бъдещето”, организирана от екипа на Регионален исторически музей – Разград, в най-пълна степен въплъщава ценностите и мисията на това духовно огнище, благодарение на което, ние съвременните жители на Разград имаме своя визитна картичка пред външния свят, допълни още д-р Валентин Василев.
Той подчерта, че Разград притежава уникални исторически находки и е необходимо да бъде по-добре популяризиран, за да привлича още повече наши и чужди туристи.
Градоначалникът подари на екипа книга, в която посетителите да изказват своите мнения и похвали.
Сред официалните лица бяха председателят на Общински съвет – Разград Надежда Радославова, зам.областните управители Нурие Црънгалова и Евгени Драганов.
Във връзка с юбилея на вниманието на посетителите на музея бе изложен Златният пегас и златното монетно съкровище от 835 монети.