Кметът на Община Разград д-р Валентин Василев откри снощи Първия в страната Фестивал на танцовия театър „Театър в движение“. Това се случи на сцената на Общински културен център, където се проведе празничен концерт на Театрално-танцова формация „Пулс“ Разград -партньори в културния проект. Формацията чества десет години от създаването си. Кметът връчи поздравителен адрес на ръководителя на ТТФ „Пулс“ Катя Лапатова. В групата участват 25 танцьори от 8-18 години, но съставът е отворен за по-млади участници, както и за техните родители.
С първото издание на Фестивала на танцовия театър се поставя началото на събитие с потенциал за устойчивост. То има местно и национално значение, посвещава се на Световния ден на танца – 29 април. Двудневната фестивална програма ще провокира интереса на младите хора към най – новите тенденции в съвременното танцово изкуство.
Танцовият театър цели да насърчава умението за общуване и въздействие, както и създаването на нови приятелства, затова фестивалът няма конкурсен характер.
Десет театрални и танцови групи от Разград, София, Благоевград, Шумен, Русе и Дупница са заявили участието си в различните уъркшопове и семинари, както и във фестивалната програма. Те ще участват с изпълнения на сцената на ОКЦ с модерни танци, контемпоръри, клоунада, пантомима, хип-хоп, брейк, огнено шоу и други видове танци. Водещи специалисти и утвърдени артисти в областта на танцовия театър ще наблюдават техните изпълнения и ще ги консултират, и ще им оказват експертна помощ, за да подобрят работата им.
Целта е да се предизвика интересът на публиката и да се мотивират повече млади хора да се занимават с това изкуство.
Фестивалът ще приключи днес с дискусия от 17.00 часа на тема „Нови тенденции в съвременната хореография и музика в театъра“ – с водещи проф. д.изк. Анелия Янева и Петър Радевски – композитор.