„Заслужават ли всички добри хора, които в последните години събират капачки в помощ на децата на България, да участват в политически игри?“, този въпрос зададе днес, 10 февруари, в Община Разград председателят на Сдружение „Аз Вярвам и Помагам“ Владислав Николов, който заедно с кмета д-р Валентин Василев, заместник-кмета Галина Георгиева и Антония Антонова от Сдружението дадоха пресконференция. Повод за брифинга бе злоупотребата с тяхна снимка, която е направена в Разград и публикувана във връзка с благотворителна кампания за събиране на пластмасови капачки за рециклиране и закупуване на медицинска апаратура за спасяване на детски животи.

Снимката бе публикувана на 28 януари 2019 г. във фейсбук групата „Кауза Разград“, с видоизменен текст, в който оригиналният текст „Аз вярвам и помагам! „Благодарим Ви, Разград!“ бе сменен с „Благодарим Ви, Разград! Ще ви вдигнем още данъците!!!“. На снимката присъства едно от лицата на кампанията Антония Антонова и кметът д-р Валентин Василев с неговия заместник Галина Георгиева. В тази връзка Владислав Николов зададе още въпроси:

„Позволено и морално ли е някой да изтегли чужда снимка, върху която да си промени текста с цел провокация, нападения и агресия? Има ли общо благотворителна кампания за събиране на пластмасови капачки „Аз Вярвам и Помагам“ с данъците в Община Разград? С омраза и нападения ли ще решим проблемите, които ни тормозят, за да се чувстваме истински щастливи?“.

Ръководството на Община Разград и представителите на Сдружението заявиха че са против фалшивите новини и злоупотребата с истината. Д-р Василев обясни, че не е морално администраторите на такива групи да толерират агресията и да поощряват нападки, а авторите на положителни коментари да бъдат отстранявани. Той допълни, че ако някой иска да става кмет на Разград е необходимо да не използва кална кампания, а трябва да се държи като отговорен управленец – не като интернет бандит.

По време на пресконференцията Владислав Николов призова личността, която е публикувала тази снимки, да се извини публично за това, че намесва една благотворителна кампания, в която участват хиляди хора. Той  допълни, че зад кампанията стоят личности, които с чиста съвест имат една огромна цел – да са полезни на обществото и да помагат. „Нямаме политическа принадлежност и не бихме искали да бъдем участници в извратените представи за модерен пиар, фалшиви новини и спекулации, защото благотворителността няма цвят.“. Николов допълни, че профилът, който е пуснал подправената публикация е докладван и е направена нотариална заверка.

В края на брифинга  той благодари на кмета, на администрацията, на представителите от Разград Дочка и Свилен Иванови и на всички хора от Разград, че са активни и работят за добрата идея и реализирането й.

Всички разградчани могат да предават събраните пластмасови капачки в съоръжението до РБ „Проф. Боян Пенев“, а на 13 април от Община Разград ще транспортират събраните капачки във Варна, където ще има масово благотворително събитие.