Кметът на Разград д-р Валентин Василев и инж. Недим Тахиров – директор на дирекция „Програми и околна среда“ ще бъдат на работно посещение от днес до 15 юли в Швейцария. Визитата е по проект „Проучване и разработване на пилотни модели за екологосъобразно събиране и временно съхранение на опасни отпадъци от домакинства“, съобщиха от пресцентъра на местната управа.

Делегацията от България ще включва представители на петте общини, които ще се включат в пилотния проект – Разград, Шумен, Левски, Созопол и Съединение, от Министерски съвет, Министерството на околната среда и водите и Предприятие за управление на дейностите по опазване на околната среда.

Делегацията ще участва в семинар и посещение на инсинератор за изгаряне на отпадъци, в дискусии на тема „Политики в управлението на отпадъците и добри практики в Конфедерация Швейцария“ и Видове отпадъци за събиране, количества, оборудване, здравословни и безопасни условия на труд, разходи, обезвреждане.“,

 

В центъра за събиране на отпадъци на групата от България ще бъде представена Асоциацията за управление на отпадъци ZEBA, а в последния ден домакините ще представят процесите по управление на отпадъци в Цюрих, където ще бъде направена и презентация на мобилно събиране.