Действащият кмет на град Лозница Айхан Хашимов бе осъден на една година лишаване от свобода с тригодишен изпитателен срок, след като бе признат за виновен за разпореждане с 627 272 лева целеви бюджетни средства не по предназначението им в качеството му на длъжностно лице и като продължавано престъпление – деяние по член 254а, ал. 2, във връзка с ал. 1, във връзка с член 26, ал. 1 от Наказателния кодекс, съобщиха от пресслужбата на Апелативна прокуратура Варна.

С днешната присъда по обвинителния акт на Окръжната прокуратура в Разград съдът го лиши и от право да заема определена държавна или обществена длъжност за срок от 1 година.
В периода 27 април до 17 септември 2009 год. в качеството на длъжностно лице – кмет на община Лозница, 39-годишният Хашимов в условията на продължавано престъпление се разпоредил да бъдат извършени строително-монтажни дейности по обекти с целеви средства от бюджета – 627 272 лева, предназначени за преодоляване на последици от бедствия и аварии. С бюджетната целева сума кметът ремонтирал молитвени домове, кметства и читалища, които не са пострадали от бедствия.
Приложена към делото справка на Националния институт по метеорология и хидрология показала, че на нито една дата в посочените искания за неотложни ремонти на обектите на територията на община Лозница не са били регистрирани поройни дъждове, придружени с бурни ветрове, които да обосноват твърдението за бедствие в района.
Присъдата може да се обжалва и протестира пред Апелативния съд във Варна в 15-дневен срок.