Граждански протест, иницииран  през социалните мрежи чрез фейсбук групата „Кауза Разград“  се проведе на площад Независимост. Близо 200 жители на Разград се обединиха под надслова „Искаме да дишаме чист въздух, стига отрови, стига терор“.

Божинел Христов увери събралото се множество, че общинските съветници ще направят всичко, което трябва да бъде направено.

Кметът на Община Разград уважи протеста и изрази своята съпричастност към социално-обществения проблем. Д-р Василев сподели: „В никакъв случай не позволявайте този граждански протест да бъде яхван от политическите партии. Тук проблемът е много по-сериозен. Първо трябва да установим кой е източника за замърсяването. Това трябва да кажат компетентните органи, към които са подадени сигналите, които са взели пробите, които са направили изследванията. Ние имаме проблем с въздуха. Мен не ме устройва това, че нивата на сероводорода били минимални. Не искаме тази миризма да я има в Разград. Виновникът трябва да си понесе последствията.”

Кметът покани гражданите в общината, за да се запознаят с кореспонденцията, която е водена до момента със всички органи, включително с Министерството на околната среда и водите. Д-р Василев покани жителите и в сряда на сесията на Общинския съвет от 13.30 ч., за да станат съпричастни с дебатите по темата.

Стартирана бе подписка с искане за намеса на държавата и общината за премахването на неприятните миризми, тормозещи жителите и гостите на града.

Ще припомним, че 11 общински съветници от различни политически партии внесоха в местната администрация искане за извънредно заседание на Общински съвет – Разград.

Една единствена точка е включена в дневния ред: „Искане от общински съветници за разглеждане на проблема със замърсения въздух на град Разград“.

Ако искате да следите  развоя по тази тема на деня, слушайте Общинско радио Разград. Директно наш екип ще ви направи съпричастни с хода на извъредното заседание по тази обществено значима тема.