Мащабно пожаро-тактическо учение със сили и средства на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” -Разград, сектор СОД при РДПБЗН-Русе, ОДМВР-Разград, Център за спешна медицинска помощ, Български червен кръст и доброволни формирования се проведе днес в Разград.

На учението присъстваха комисар Георги Гатев от ГД „ПБЗН“, старши комисар Ивайло Йовчев, директор на ОДМВР-Разград, окръжният прокурор Тихомир Тодоров, заместник-областният управител Евгени Драганов, кметът на Разград д-р Валентин Василев и зам. областният управител Евгени Драганов.

Силите на Единната спасителна система проиграха възникнала бедствена ситуация на територията на общината в следствие на  обилни валежи от дъжд и ураганни ветрове.

 Преди обяд в склад на „Биовет” в Гарова промишлена зона бе проиграна ситуация с изтичане на сярна киселина от цистерна, върху която е паднал стоманен стълб и спасяване на припаднал обгазен служител от възникналия теч. На територията на обекта в склад „Течни суровини“ огнеборците гасиха и възникнал пожар, в следствие на паднала мълния при развилата се буря настъпва разхерметизиране на надземен резервоар с обем 100 м3  за „Бутилацетат“ и последващо запалване на течността.

По-късно в местността „Пчелина” се проигра ситуация след обилни валежи, повишено ниво на язовирите, затлачени приливници и спасяване от южния бряг на язовир „Пчелин 1” на 4 гражданина в импровизиран рибарски бивак, пътят на които е изцяло отрязан, като единият от тях е със счупен горен крайник.

За да се справят с възникналата извънредна бедствена ситуация силите на Единната спасителна система обединиха усилията си и действаха съвместно съобразно своите компетенции. По този начин повишиха готовността си за реагиране при подобни реални извънредни ситуации.