Кметът на Община Разград д-р Валентин Василев откри седмия Капански събор, който тази година се проведе в местността „Пчелина“ в събота., съобщиха от пресцентъра на местната управа.

Събитието започна с водосвет за здраве и благополучие, отслужен от архиерейския наместник отец Георги. Присъстваха и народният представител от 44-то Народно събрание Десислава Атанасова, председателят на Общински съвет – Разград Надежда Радославова, зам.- кметовете Галина Георгиева и Ердинч Хасанов.
Изключително ми е приятно за седми път под мой патронаж да открия Капански събор, каза в приветствието си д-р Василев, и допълни, че всяка година интересът към събора е повишен, като пожела инициативата да се разшири и догодина да е в рамките на 2 или 3 дни.
„Местността „Пчелина“ е като естествен дом за такова събитие, възрастните хора тук ще се върнат към младостта си, а децата днес ще се докоснат до времето, в което техните баби и дядовци са били деца“, допълни още градоначалникът.
Когато говорим за българщина не трябва да забравяме, кой я съхранява – каза в своето приветствие и Десислава Атанасова и благодари на Община Разград, че е ангажирана с такова мащабно събитие.
Тридесет и две формации с 550 участници представят своята самодейност на сцената. Тази година се включиха и представители от социални институции – два състава от Просторно – състав от Комплекс за социални услуги за възрастни хора с увреждания и младежка група от Защитено жилище – с. Просторно.
Паралелно с концертните изяви имаше и спортни игри с гости на събитието, а децата се забавляваха в детската работилница, където под шатра украсяваха глинени съдове, фигурки и рисуваха.
Вечерта завърши с концертите на сестри Филатови и оркестър „Лира“ от Добрич.