Кметът на Община Разград д-р Валентин Василев приветства откриването на първия Детски панаир в Разград днес, съобщиха от пресцентъра на местната управа. Събитието се провежда под патронажа на кмета, организирано от Фондация „Изиарт“, благодарение на подкрепата на Фондация Америка за България и Община Разград. Десетки деца се събраха около трийсет работилниците на площада пред Общински културен център,които ще са отворени в петък и събота от 11.00 ч. и 20.00 ч.

Кметът благодари за идеята за събитието и за това, че са избрали да я реализират и в нашия град. Той подчерта, че приоритет на Общината е да се организират събития, в които децата на Разград да имат изява, да показват своите умения и таланти.

Панаирът започна с уличен театър, песни на деца от Музикална школа „Илия Бърнев“. За децата, които се интересуват от изкуство, са предвидени стъклопис, архитектура, пясъчни рисунки, плъсти, грънчарство, макиаж, декупаж, оцветяване, низане на гривни, музикално ателие, калиграфия, на което ще се пише с глаголица и ателие с български мозайки и хармонограф – устройство за рисуване, използващо махала за създаването на геометрични изображения.

Предстои и демонстрация на функциите на пожарна кола, чийто екип от пожарникари ще зарадва момчетата, които се вълнуват от професията „пожарникар“.

Детският панаир ще продължи до 20.00 ч. в съботния ден, който не успее да мине през всички ателиета днес, ще може да го направи утре. Децата могат напълно безплатно да изработват по техен избор изделия и да се възползват от предлаганите изкуства във всяко ателие.