Днес кметът на Разград д-р Валентин Василев откри 56-та научна конференция на Русенски университет „Ангел Кънчев“ – филиал Разград, която се провежда под патронажа на градоначалника, съобщиха от пресцентъра на местната управа. „Това, че към подобен форум интересът нараства всяка година показва, че авторитетните личности в научните среди продължават с все по-голям хъс да доказват, че науката е неизчерпаема. Иновативните открития, освен полезни за нашия бит, имат способността и да увличат все повече млади хора и да им показват, че постоянството и труда се възнаграждават с високи резултати.“, каза в обръщението си към организаторите, гостите и участниците градоначалникът. Той допълни, че приветства подобни форуми и бе категоричен, че в лицето на Община Разград домакините ще продължават да имат добър партньор.
Сред официалните лица на събитието бяха и областният управител на Разград Гюнай Хюсмен, председателят на Общински съвет Разград Надежда Радославова, зам.-ректорът на РУ „Ангел Кънчев“ проф.Даскалов.
Традиционната конференция на университета, която се провежда под наслов „Индустрия 4.0. Бизнес среда. Качество на живот”, е на 3 и 4 ноември в Разград и е с международно участие.
Този ежегоден научен форум е организиран съвместно с Дом на науката и техниката Разград, Регионален академичен център на БАН Разград, Съюз на учените в България – клон Разград.
Тематичните направления на форума са в областта на химичните технологии, биотехнологиите и хранителните технологии. През тази година на него ще бъдат представени 2 пленарни и 49 секционни доклада с актуална научна и производствена тематика от водещи специалисти от страната и чужбина. Авторите на най-добрите доклади по секции ще бъдат отличени с Грамота и Кристален Приз на Ректора на РУ”Ангел Кънчев”.
Участници в конференцията са професори, доценти и научни работници от Университети в София, Бургас, Пловдив, Ямбол, Стара Загора и др. В работата на конференцията ще вземат участие и учени от чужбина – има представители на научни организации от Русия, Украйна, Молдова , Македония и др. С голяма част от тях преподавателите от Филиала в Разград работят в общи научни проекти. В заседанията на конференцията ще се включат и представители на почти всички фирми от региона, работещи в областта на химичните технологии, биотехнологиите и хранителни технологии.