На тържествена церемония в Художествена галерия „Проф. Илия Петров” на връх 1 ноември кметът на Община Разград и председателят на Общински съвет Разград Надежда Радославова връчиха наградата на името на Никола Икономов на архитект Радан Донев, съобщиха от пресцентъра на местната управа.
Преди да прочете решението на Общински съвет, с което единодушно на октомврийската сесия бе приета номинацията на архитекта, председателят подчерта, че признанието към такива хора трябва да бъде ежедневно. Кметът д-р Василев допълни, че се радва, че има възможността да връчи приза на достоен човек, който с дългогодишната си работа е допринесъл за съвременния облик на Разград. Той съобщи, че в негово лице и в лицето на ръководството на Община Разград такива професионалисти винаги ще имат подкрепа и ще им бъдат осигурявани условия за работа.
След като получи плакета архитект Донев изказа своята благодарност към инициативния комитет, към градоначалника и към председателя на ОбС за това, че получава подобно отличие и го посвети на всички свои колеги архитекти.
Събитието продължи с концерт на хор „Железни струни.”
Радан Донев е архитект и общественик, утвърден в творческото пространство и видна личност в обществения живот на Разград. Роден е на 07.10.1945 г. в гр. Разград. Отрасъл е, живее и работи в Разград. Завършил е гимназия в родния град и висше образование във ВИСИ София, специалност „Архитектура”. Професионалната му кариера преминава в Разград. Работи в Проектантска организация, след което в продължение на 10 /десет/ години е Главен архитект на гр. Разград. През този период се изготвя Общият градоустройствен план на града, който му дава съвременния облик, Генералният комуникационно транспортен план, План на зелената система, План на канализацията на Разград, които се реализират успешно. Арх. Донев, в качеството си на Гл. архитект, е координатор на всички изброени проекти.