Кметът на Община Разград Добрин Добрев присъства на откриването на 39-ия Национален поход „По стъпките на четата на Таньо войвода“. От негово име и от името на заместник-кмета Елка Неделчева момчета с четнически униформи поднесоха венец пред паметника на Таньо войвода в Тутракан, откъдето започна походът.

Организатор на похода е Културно-просветно дружество “Родно Лудогорие“. Той се провежда под патронажа на президента на Република България Румен Радев, с подкрепата на музеите и Общините Тутракан, Силистра, Исперих, Разград, Попово и съдействието на Министерството на образованието и науката. Представителни групи от над 10 училища от региони, през които преминава походът, участват в събитието. Сред тях са и групи от две разградски училища – СУ“Христо Ботев“ и ОУ“Никола Икономов“.

Младите участници в родолюбивата инициатива  преминават по пътя на 28-те четници на Таньо войвода, които преминават река Дунав при село Пожарево преди 148 години няколко часа преди Ботевата чета да стъпи на Козлодуйския бряг. Четата на Таньо войвода е разбита на Керчан баир край поповското село Априлово, където войводата загива. В тази местност завършва и съвременният поход по неговите стъпки. По време на 220-километровия поход участниците поднасят цветя пред 42 паметника на български герои.

На откриването на похода днес в Тутракан участниците бяха приветствани от кмета на Тутракан д-р Димитър Стефанов, след което се пред сградата на местната управа се проведе преглед на маршовата и патриотичната песен.

Походниците ще пристигнат в Разград утре, 31 май, в 17,00 ч. в Градския парк, където ще поднесат венци и цветя пред паметника на Христо Ботев, а след това на площад „Възраждане“ ще се проведе преглед на маршовата и патриотичната песен.