Кметът на Община Разград Добрин Добрев и директорът на ДГ“Детелина“ Недялка Цанева прерязаха лентата на новата придобивка за възпитаниците на градината – първата в общината солна стая в детско заведение.

Преди това малчуганите от трета група „Палавите мишлета“ представиха кратка програма от стихчета, песни и танци, научени в детската градина. Стихчетата бяха тематични, посветени на ползите за децата от новата придобивка. Като това:

„А докато играя, зная,

в таз полезна солна стая –

здравето ми е защитено,

времето ми е оползотворено.“

Учителките на децата също разказаха за ползите от халотерапията – метод за лечение, при който се влиза в солни пещери или изкуствено създадени солни стаи с халогенератори, които впръскват сух аерозолен натриев хлорид. Халотерапията помага при лечение на респираторни и кожни заболявания, действа като метод за пречистване на дихателните пътища и белите дробове, отваря запушените дихателни пътища, стимулира, повишава и подобрява белодробния капацитет.

Първата в Разград солна стая в детска градина е изградена по инициатива на директора на ДГ“Детелина“ Недялка Цанева и екипа й, адмирирам ги за иновативната и полезна стая – заяви Кметът Добрин Добрев в приветствието си към участниците в кратката церемония. Той припомни, че идеята е представена по време на оглед на базата на детската градина, в общинска администрация са направени разчети и е преценено, че има възможност да се финансира. Средствата, отпуснати от Община Разград, са 20 000 лева,   изграждането е дофинансирано от бюджета на градината. Извършител на изграждането е фирма „Ла Санте“ООД-Пловдив.

В приветствието си Кметът Добрин Добрев изрази надежда, че това ще е една от многото нови иновативни придобивки и съоръжения в детските градина в общината, които ще се изграждат. „Като ръководство на Община Разград ще работим за подобряване на базата на детските градини, но и ще поощряваме идеите на директорите и педагогическите екипи за въвеждане на нови образователни методи, за застъпване на профилактика, както е в случая“ – заяви г-н Добрев. Той поздрави г-жа Цанева и екипа й за креативността и упоритата работа, пожела „още много добри инициативи да реализираме заедно“.

Директорът на детската градина Недялка Цанева благодари на Кмета Добрин Добрев за това, че е приел идеята и е помогнал за реализацията й, а също и на заместник-кмета Полина Иванова за подкрепата. „Инвестицията в здравето на децата е много добра, играейки, те ще се закаляват и ще боледуват по-малко, ще използваме по-малко антибиотици“ – каза г-жа Цанева. По думите й според изследвания 40 минути в солната стая са равни на 4 дни на море.

Гости на събитието бяха още: началникът на Регионалното управление на образованието Ангел Петков, заместник-кметът на Община Разград Полина Иванова, главния експерт в отдел „Образование и спорт“ Айлин Маджарова, председателя на Обществения съвет на ДГ“Детелина“ Светлин Симеонов.

Солната стая ще се използва от по график от всичките 130 деца, които се обучават в градината. Те ще я посещават по два пъти седмично по 20 минути под наблюдението на медицинските сестри в градината. Стаята е оборудвана със занимания за децата, първите й посетители влязоха в нея веднага след рязането на лентата, а гостите имаха възможност да наблюдават игрите им от вратата.

Още снимки вижте на Фейсбук страницата на Община Разград.