Кметът на Община Разград Добрин Добрев, началникът на Военно окръжие-Разград подполковник Диян Желев и началникът на Регионалното управление по образование-Разград Ангел Петков връчиха наградите на победителите от областния кръг в конкурса „Наследник съм на…“. Община Разград бе домакин на церемонията, на която бе обявено, че един от призьорите е сред 19-те победители на национално ниво.

Кметът Добрин Добрев поздрави деветимата гимназисти за отличното им представяне в престижния конкурс, който възпитава в патриотизъм и българщина, насочва вниманието на младите хора към героизма на българската армия през годините при самоотвержената защита на знамето и територията на България.  „Щастлив съм, че вие знаете тези факти, помните ги и сте благодарни, а освен това претворявате тези факти художествено“ – обърна се към призьорите от конкурса Кметът Добрин Добрев. Той съобщи, че към наградите от организаторите на конкурса Община Разград добавя книги за родния град на младите хора – „Разград и автентичната сага на времето“ от краеведа Божидарка Златарева и „Леканощници“ от  починалата през 2021 г. Бонка Цакова. „От тези книги ще видите Разград през по-различна призма, ще се обогатите,  ще получите творчески вдъхновения за още по-добри резултати от конкурси“ – допълни Кметът Добрин Добрев. Подаръци от Община Разград получиха и преподавателите, оказали подкрепа на учениците си при подготовката за участие в конкурса.

Кметът Добрин Добрев връчи наградите на класираните на първи места, Ангел Петков – на класираните на втори места, а подполк. Диян Желев – на трети места и поощрителните награди.

Подполк. Желев припомни, че конкурсът „Наследник съм на…“ се организира от Министерството на отбраната и Централно военно окръжие съвместно с Министерството на образованието и науката, регионалните управления на образованието и Съюза на ветераните от войните на България. Конкурсът е за проекти с изследователски характер във формат на есе или разказ, свързани с участието в Балканските войни на предци на авторите на проекти. Целта на конкурса е да се провокира интересът на учениците към славното българско военноисторическо минало, което предизвиква национална гордост и да се популяризират победите на Българската армия и героизма на българския войник, като се насочи вниманието на учениците към съхраняване на родовата историческа памет чрез изследователска дейност, свързана с участието на техни предци в Балканските войни, като връзка между историята и съвремието.

Преди връчването на наградите майор Пламена Николова от Военно окръжие-Разград обяви, че Алекса Николаева Николаева от 8б клас в ПГПЧЕ“Екзарх Йосиф“ е сред 19-те участници в конкурса, които са отличени на национално ниво и на 26 март на официална церемония в София ще бъде отличена за своето есе „Наследник съм на Иван Дечков Бозмаров“. На областно ниво Алекса Николаева е с първа награда.

Ето и останалите наградени на областно ниво:

I място:

  • „Из семейните архиви на семейство Мочеви“ – Даниел Пламенов Петров, гр.Разград, ППМГ „Никола Обрешков“, ХI б клас.

II място:

  • „Полковник Антон Дяков – героят от войните за национално обединение“ – Деница Милкова Кръстева, гр.Разград, ПГПЧЕ ”Екзарх Йосиф”, 12 клас.
  •  „Една тъжна приказка за историята на моя род по време на Междусъюзническата война-1913г.“ – Виктория Красимирова Пламенова, гр.Разград, ПГПЧЕ „Екзарх Йосиф”, 12 клас.

III място:

  • Есе на тема: „Историята разказва…“ – Даяна Красимирова Ганчева, гр.Разград, ПГПЧЕ „Екзарх Йосиф”, 12 клас.
  • „Памет Българска“ – Момчил Андреев Андреев, гр.Разград, ПГПЧЕ „Екзарх Йосиф”, 12 клас.

Поощрителни награди:

– „Участието на разградчани и моят прапрапрадядо Димитър в Балканските войни“- Виктор Маринов, гр.Разград, ПГПЧЕ „ Екзарх Йосиф”, 12 клас.      

„Извисяване и единение на българския национален дух. Разорението на тракийските българи” – Денис Халил, ПГПЧЕ ”Екзарх Йосиф”, 12 клас

– Историческо есе на тема: „Наследник съм на…“- Валентин Хинков, Професионална гимназия по икономика „Робер Шуман“, XI а клас.