Кметът Денчо Бояджиев бе гост на тържественото събрание, посветено на 75 години от създаването на Русенския университет.

Заради ограниченията на епидемичната обстановка събитието се проведе в „Канев център” при минимален брой официални лица от градовете, в които Русенският университет има факултети и филиали, но бе излъчвано онлайн в YouTube канала на Русенския университет и социалните мрежи.

Академично слово за празника произнесе ректорът на Русенския университет чл.-кор.проф.дтн. Христо Белоев, след което бяха излъчени видеообръщения от Президента на Република България Румен Радев и Председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, а присъстващите официални лица отправиха своите приветствия, като поздравленията започнаха от заместник-министъра на образованието и науката Таня Михайлова.

Кметът Денчо Бояджиев връчи бронзов плакет с един от символите на Разград – Момина чешма и поздравителен адрес на чл.-кор.проф.дтн. Христо Белоев. В поздравителния адрес се казва: „Вашият празник е и наш празник – на жителите на Община Разград – затова с вълнение отправям приветствие към Вас от името на моите съграждани. Част от възпитаниците на Русенския университет получават своята подготовка в Разград, а мнозина разградчани са избрали да завършат висшето си образование във Вашата Алма Матер. Голяма част от тях след завършването на образованието си допринасят за развитието на Лудогорието – с труда си и придобитите знания и умения в университета. Затова празнуваме заедно с вас и благодарим за достойните хора, които обучавате и възпитавате в тази ковачница на кадри за различни сфери от обществения живот. За Община Разград е гордост и успешното сътрудничество между местната власт и университетската общност. Убедени сме, че то ще продължи и ще е от полза за жителите на региона най-малко още 75 години! В тези трудни за обществото времена от сърце пожелавам на всички – на проф. Белоев, на преподавателите, на настоящите и бивши студенти – най-вече да сте здрави, с поглед в бъдещето и с устрема на младостта да достигате научни и образователни върхове, да бъдете стожер на мъдростта и знанието! .”

Г-н Бояджиев получи от ректора на Русенския университет плакет по повод юбилея.