Кметът на община Разград д-р Валентин Василев и кметът на Исперих Бейсим Руфад бяха избрани днес за членове на Регионалния съвет за развитие на Северен централен район по време на днешното заседание на Областния съвет за развитие.

В заседанието взеха участие кметове на общините на територията на областта, представители на общинските съвети, както и представители на работодателските и синдикалните организации в областта

Предложени и гласувани бяха 4 номинации. Това бяха кметовете на Разград, Исперих, Кубрат и Цар Калоян. С явно гласуване номинацията на д-р Василев бе подкрепена с 19 гласа „за”. До балотаж стигнаха кандидатурите на кметовете на Исперих и Цар Калоян, тъй като при гласуването събраха равен брой гласове – по 8 „за“. Само шест гласа в своя подкрепа получи кметът на Кубрат.

При балотажа Бейсим Руфад от Исперих надделя с 11 гласа срещу 8 за Дауд Аляовлу от Цар Калоян

След изказвания с политическа насоченост представителите на три от общините, управлявани от ДПС – Цар Калоян, Самуил и Завет – демонстративно напуснаха заседанието.

Последва трето гласуване, при което Исперих надделя окончателно с 13 гласа „за“ срещу само 2 в подкрепа на кмета на Цар Калоян.

В крайна сметка, след близо едночасово заседание, легитимно кметът на община Разград д-р Валентин Василев и кметът на Исперих Бейсим Руфад бяха избрани за членове на Регионалния съвет за развитие на Северен централен район.