Първата петъчна сбирка на есенния сезон  събра бисерските баби от Клуб“Алиана“, които се поздравиха с двойния празник -този на поезията и възрастните хора и сложиха старта на традиционните им виждания, които   се провеждат един път седмично и за тях означават много.  Пременена като есента и пълна кошница с цветя и плодове редовната участничка Емине Халилова посрещна всеки един от членовете на клуба и ги закичи с есенни цветя за настроение и берекет. Срещата откри Мюкерем Адемова- ръководителката на клуба и както и те си я знаят „тяхната учителка“, която пожела на жените плодороден творчески сезон и много емоции.

Петъчните сбирки събират близо 40 жени от алианската общност, които заедно празнуват рождени дни, обсъждат предстоящи изяви,  изнасят импровизирани скечове и театрални сценки, правят обзор на информационния поток от седмицата и така показват, че всяка възраст има своя чар и очарование. Една част от тях са вдовици или живеят сами и споделят, че „болката и страданието се понасят по-леко, когато са заедно и се подкрепят един друг“.
Клуб „Алиана“ са сред изпълнителите и   пазителите на  един от най-редките алински обичаи и карнавални игри „Хъдрълез“. Танцът многократно е поставен  на сцена на  много конкурси и фестивали и са носители на редици престижни награди. Най-големият подарък за тях е, че той вече е включен в списъка на Живите човешки съкровища.

Кметът на селото поздрави симпатичните жени от Клуба. Пожела им здраве и не скри подкрепата си към техните по-нататъшни изяви и начинания. Малчуганите от детската градина  от селото  ги поздравиха за  празника с изпълнение на песни и танци.

След кратката музикална програма жените се включиха на първото кръшно хоро и дадоха заявка, че през целия сезон ще бъдат артистични,  активни и енергични.

Д-р Н. Карагьозова-Нади, Бисерци, 1 октомври 2018