Четвъртото в област Разград културно-информационно събитие, посветено на 75-годишнината от спасяването на българските евреи от Холокоста се проведе в Кубрат при голям интерес към кинопрожекцията на филма „Българска рапсодия“, съобщиха от пресцентъра на областна управа. Ученици от СУ “Христо Ботев“ и ПГ-Кубрат напълниха залата на НЧ “Св.св. Кирил и Методий-1895“ и реагираха емоционално на събитията от екрана.

НЧ “Св.св. Кирил и Методий-1895“- Кубрат и Областна администрация-Разград са организатори на културно-информационното събитие, съдействие при организацията оказаха и ръководствата на средните училища в града.

Събитието се провежда в рамките на Работната програма за 2018 г. на Комуникационната стратегия на Република България за Европейския съюз.

Събитието откри главният експерт в Областна администрация-Разград Светлин Симеонов, той представи инициативата, която вече се реализира в общинските центрове Исперих, Завет и Цар Калоян, а утре, 23 октомври предстои безплатна прожекция да се проведе и в НЧ “Пробуда-1912“- Лозница.

Режисьор на филма „Българска рапсодия“ е Иван Ничев. През 2014 г. копродукцията на България и Израел бе българското предложение за наградите „Оскар“ в раздел „Най-добър чуждестранен филм“. Филмът пресъздава факти за депортирането на евреите от България чрез любовна история между тийнейджъри.