С жива картина на капанския бит и вихрени танци на най-малките капанчета – от Танцов състав „Гецовлийчета“ към НЧ“Просвета 1883“-Гецово – започна 13-тото издание на Капанския събор. Над 40 са вече изпълнителите в състава, ръководен от Лидия Станчева, в него участват не само деца от Гецово, а и от Разград – съобщи водещата на фолклорния празник Даниела Петрова.

Капанският събор бе открит от кмета на село Гецово Николай Цонев. Той поздрави с „Добре дошли” всички гости и участници в събора и благодари на ангажираните с организацията на събитието – Община Разград, Кметство Гецово, РЕКИЦ Читалища и НЧ“Просвета 1883“, както и на спонсорите Петя Цанкова и Милен Минчев.

Над 250 са изпълнителите, които се представят на сцената в  Гецово днес. Те са от: общините Разград и Кубрат в Разградска област, община Попово, Търговищка област и община Ветово, Русенска област.

Сутрешната програма продължава до 14,00 ч. Привечер – в 18,30 ч. – сцената отново ще се оживи от фолклорни изпълнения на представители на етнографската група „капанци”.

В 20,00 ч. е началото на концерта на гостуващия професионален изпълнител. Тази година на сцената в Гецово ще пее Надя Казакова. Тя е била част от Националния фолклорен ансамбъл „Филип Кутев“, а в момента е в Представителния ансамбъл на Въоръжените сили на Република България. Надя Казакова бе сред любимците на публиката в един от музикалните формати на „Шоуто на Слави“, през 2011 г. печели Първа награда от фестивала „Пирин фолк“ в Сандански.

На площада в Гецово освен столове на сянка за публиката има и обект от типа „бира-скара”, атракциони за децата,  щандове със сувенири. „Живото човешко съкровище“ Николинка Ангелова представя изработени от нея капански накити и сувенири.

Заради провеждането на Капанския събор днес е въведена временна организация за безопасност на движението по ул. „Иван Вазов“ в Гецово в участъка от кръстовището с ул. „Патриарх Евтимий“ до кръстовището с ул. „Георги Дамянов“ за времето от 9,30 ч. до 22,30 ч. В този период движението ще се извършва по ул. „Патриарх Евтимий“, ул. „Бели Лом“ и ул. „Георги Дамянов“, а паркирането на пътни превозни средства по време на събора се извършва в двора на закритото ОУ „Иван Вазов“, както и от дясната страна по посока на движението на улица „Иван Вазов“.

Още снимки вижте на Фейсбук страницата на Община Разград.