Половинвековен юбилей отбелязва емблематичния за Разград Капански ансамбъл. Събитието ще бъде ознаменувано с грандиозен концерт озаглавен „50 години отдаденост – алманах на капанците“, който е насрочен за 30 септември от 18.00 часа в Общинския културен център, съобщи художественият ръководител на ансамбъла Румян Занев.

Той обясни, че концертът ще бъде в две части. В първата ще бъдат включени автентични фолклорни творби без стилизация. На сцената ще се изявят 24 танцьори – мъже и жени, 16 певици, а музикантите са 12. Във втората част ще бъде представен обновения спектакъл „На кино“, както и интересни интерпретации от различните фолклорни области на страната.

Всички питат за покани и билети за юбилейния концерт на Капанския ансамбъл, възможно е заради големия интерес да направим и втори концерт. Това обяви днес главният художествен ръководител на формацията Румян Занев.

Финалът се очертава да бъде наистина фамозен, тъй като на сцената танцьорите ще покажат и най-новите си тракийски костюми, за закупуването на които е съдействала и местната управа. Организаторите обаче не издадоха всички изненади, които подготвят.

Видни хореографи и автори работили с ансамбъла през годините, както и представители на най-големите ансамбли в страната ще бъдат сред официалните гости, които до дни ще получат своите покани. Ветераните на формацията, които желаят да присъстват на концерта, трябва да се обадят на 0896 78 68 67.

Заради големия интерес вероятно почти няма да останат билети за продажба. Обмисляме и втори концерт със същата програма, каза още Занев.

През своята половинвековна история Капанският ансамбъл има над 4 000 концерта в България и в над 20 страни в Европа, Америка, Азия и Африка. В репертоара си ансамбълът има над 300 заглавия, 60 студийни записа с Българското национално радио, 7 филма с Българска национална телевизия, 4 аудиокасети и 3 компакдиска.

Уникалното представяне на сцената на класически образци на създаденото от дедите ни, модерните и новаторски изразни форми на пресъздаване на българския фолклор носят на ансамбъла признание и редица световни награди.

Днес ансамбълът продължава да популяризира многообразието на българската инструментална и песенна музика, народен танц и костюм, като не пренебрегва специфичната индивидуалност и художествен натюрел, характерни за капански етнорегион.