Кампания за превенция на рака на маточната шийка ще има в Разград. Тя се организира за 14-та поредна година от Федерацията на жените, съобщи председателят на неправителствената организация Любка Стоянова. Записванията се правят в Кафе „Филхармония“, в делнични дни през целия ден, а в събота – до 14 часа. Самите прегледи започват на 16 март и ще са ежедневни до средата на април – от 10 до 12 часа и от 13 до 15 часа, а в събота – от 10 до 12 часа. Жените ще бъдат преглеждани от д-р Кремена Романова в кабинета й на адрес ул. „Кирил и Методий“ /над Банка ОББ/, бл. 4, ап. 2, а хистологичното изследване ще бъде разчетено от хистолога и патоанатома д-р Искрен Калчев. Профилактичният преглед /включващ основен преглед и цитонамазка/ ще струва 15 лева. От седмица до десет дни жените трябва да проверят своя резултат при д-р Романова, която при нужда ще ги насочи към допълнителна диагностика или лечение.
Д-р Романова посочи, че ракът на шийката на матката е социално значима болест, която засяга жени в млада възраст, по думите й обаче според статистиката напоследък ракът зачестява и при по-възрастните. Тя подкрепи апела на Федерацията към жените да се включат в тях, изтъквайки, че ракът на шийката на матката може рано да се профилактира с цитонамазка, колпоскопия, типизиране на вируси.
Любка Стоянова подчерта, че в прегледите могат да се включат не само жени от община Разград, а и от цялата област, защото според нея основната цел на кампанията е да помогне на повече жени, да се погрижи за тяхното здраве. Тя отчете, че в миналогодишната кампания от прегледите са се възползвали 112 жени.