Тази година КПД „Родно Лудогорие“ организира 30-ия юбилеен поход „По стъпките на четата на Таньо войвода“. Годишнина, надхвърляща годините на повечето участници от 22 населени места от Кърджали, София, Силистра, Тутракан, Исперих, Търговище, Разград и Попово. Интересът към похода отново е голям: 540 ученици от цялата страна са заявили участие за петте походни дни (от 29 май до 2 юни), а над 10 000 човека ще се включват в походната колона през определени участъци.
За нас е чест, че походът ще се проведе под високия патронаж на вицепрезидента на Република България и г-жа Маргарита Попова отново ще се присъедини към нашето начинание. Надяваме се, че политиците на България (въпреки еднодневките на политическия небосклон вече може да се твърди, че в страната ни има хора, които могат да бъдат наречени политици) рано или късно (дано не е твърде късно!) ще се простят с държавническото безхаберие и ще стигнат до прозрението, че културата (а не симулацията на култура) е жизненоважна за оцеляването ни като народ. Дано осъзнаят, че културата е в основата на всяка човешка дейност, без значение дали става дума за прокарване на магистрали, за строеж на газопроводи или за туризъм. Защото културата е цялостен модел за човешко поведение! Културата е самоосъзнаването ни като индивиди! Културата е нещото, което ни прави хора и ни разграничава от видовете, оцеляващи по пътя на естествения отбор.
Сигурно защото отдавна сме осмислили значението на културата вече 30 години водим нашата скромна битка за спечелване на сърцата и умовете на младите, вече 30 години разпръскваме семената на родолюбието, семената на добросъседството, доверието и истината. През всичките тези години семената попадаха кога на плодородна, кога на камениста почва, имаше суша, но имаше и живителен дъжд. Поколенията се сменяха, някои от нас си отиваха, други идваха да заемат местата им. Защото всички изповядваме едно верую, което основоположникът на похода Борис Илиев предаде в два прекрасни стиха:
„Където минеш сей,
все някой ще пожъне!“