Вече по традиция, Областният информационен център (ОИЦ) – Разград бе домакин на събитие, посветено на книгите – „Маратон на четенето”.

Инициативата се провежда за десета поредна година от Българската библиотечно-информационна асоциация (ББИА) в партньорство с Асоциация „Българска книга”. Кампанията насърчава четенето и общуването с книгите – носители на непреходните ценности в човешката история и култура и събира хората, за да четат заедно, да обменят мнения и препоръки за книги, да общуват чрез хубавата книга през времето и пространството.

На срещата библиотекари от Регионалната библиотека „Проф. Боян Пенев”, педагози от ОУ „Н. Й. Вапцаров”, местни поети, писатели, фотографи и журналисти, и екипът на Центъра прочетоха откъси от свои любими книги на Йордан Йовков, Пейо Яворов, Йордан Радичков, Неда Антонова, Гюнтер Грас, Костадин Крайнов, Дулинко Дулев, Велко Велков и др.

За пръв път присъстващите чуха пасажи от удостоения с първа награда в националния конкурс на издателство „Сиела” за 2014 г. роман „Дневният живот на нощните пеперуди”.
Лично авторът, нашата съгражданка и приятел на ОИЦ Деница Дилова прочете откъсите от ръкопис. Романът още е под печат и ще бъде по книжарниците в страната от 20 април. Официалното му представяне ще се състои на 23 април в Стара Загора.

Екипът на ОИЦ-Разград получи Грамота за активното си участие в тазгодишния Маратон от представителите на Библиотека „Проф. Боян Пенев”, както и специален подарък от поета Дулинко Дулев ‒ книгата на местния карикатурист и сатирик Велко Велков.