Местният парламент в Разград прие на редовното си януарско заседание промени в Наредба №18 на Общинския съвет за определяна размера на местните данъци на територията на община Разград за по-високи  данъци за моторните превозни средства до 3,5 т. Те са свързани с мощността на двигателите и с екологичната категория на автомобила. Зам.-кметът Галина Георгиева коментира, че за част от собствениците на автомобили данъкът ще бъде намален при прилагането на тези коефициенти, но за други ще бъде увеличен. Информира присъстващите, че общо в община Разград са регистрирани 24 750 автомобила, от тях на критериите за екологична категория Евро 1 и 2 отговарят 17 000, с Евро 3 са 3359 автомобила, Евро 4 – 7010, а с Евро 5 и 6 – 336 коли. Масовото увеличение ще е между 10 и 15 лв. на кола, коментира още Георгиева.

Заради въвеждането на годишен данък от два компонента – имуществен и екологичен, собствениците ще трябва да ги предекларират, като преди това ще получат от общинската данъчна служба съобщения.

На сайта на община Разград в полето „Местни данъци и такси” вече е достъпен калкулатор, с който всеки може да изчисли в какъв размер ще е новият налог на автомобила му.