С оживена дискусия в Лозница завърши поредицата от събития на тема „Европа в Лудогорието“, които бяха организирани от Областна администрация-Разград, съобщиха от пресцентъра на областна управа.

В програмата на информационното събитие бяха включени две мултимедийни презентации – „Десет години България в Европейския съюз и Българското председателство на Съвета на ЕС“ и „Лудогорието преди членството на България в Европейския съюз и сега“.
Директорът на дирекция: „Местно развитие и екология, устройство на територията и стопански дейности“ в община Лозница Данаила Савова представи обобщена справка за реализираните на територията на общината европроекти през отминалия програмен период. Общата им стойност е 34 384 931 лв., финансираните инициативи са по всички оперативни програми, предимно са свързани с техническа инфраструктура.

Със средства от ЕС са рехабилитирани 26 км. водопроводна мрежа, изградена е 14 км. нова канализация, пречиствателна станция, ремонтирана е водопроводна мрежа в 7 населени места от общината, 50% от общинските пътища са рехабилитирани, проектът на община Лозница за рехабилитация на образователна инфраструктура е сред първите в страната финансирани по ОП “Регионално развитие“.
С европари са ремонтирани три читалища в села на община Лозница, спортни обекти, Младежкия дом, в 8 населени места са изградени многофункционални спортни площадки. Емблематичен е проектът на Градския парк -–припомни Савова.

На 10 ноември е събитието, което организира НЧ “Просвета 1883“- Гецово, на 27 ноември – събитието на НЧ “Образование 1894“-Езерче, на 28 ноември – на НЧ “Напредък 1896“-Голям извор, а на 29 ноември – на НЧ “Просвета 1919“- Брестовене.