Инсталация с разноцветни чадъри украсява Разград по повод 26 юни – Международния ден за борба със злоупотребата и нелегалния трафик на наркотици. Инициативата е на Общински съвет по наркотични вещества-Разград и Превантивно-информационен център към него.

Общата площ, която ще покрият чадърите, е около 100 кв.м., а мястото е символично за Разград – фонтана с момченцата на площад „Независимост“. Броят на чадърите, които се подреждат над фонтана, е близо 90. Ще бъдат поставени и допълнителни прожектори, които да осигурят ефектно осветление на чадърите, които са едноцветни, но в 8 ярки цвята.

Проектът и изпълнението е на фирма „G&D electro group“. Очаква се утре работата им да приключи.

От Общински съвет по наркотични вещества-Разград и Превантивно-информационен център към него уточняват, че в градинката до инсталацията ще бъде поставена табела с мотото на кампанията по повод 26 юни „Животът и цветен и ценен, не го заменяйте за наркотици“. Оттам допълват още, че 26 юни се отбелязва като Международен ден за борба със злоупотребата и нелегалния трафик на наркотични вещества от 1988 г. За такъв той е определен с резолюция на Общото събрание на ООН от 7 декември 1987 г. Идеята на инициативата е всички хора по света да изразят своята активна позиция и съпричастност с усилията за ограничаване разпространението на наркотиците.

Сред другите дейности, с които в Разград ще се отбележи този ден, е организирането на обучение на медицински специалисти от училищата на тема „Въздействие на психоактивните вещества върху подрастващите“. То ще се проведе на 22 юни от 14.00 ч в хотел „Централ“, а на самия 26 юни екипът на ОбСНВ и ПИЦ организира състезателна викторина „Куиз“ с отбори от училищата. Целта на мисловната игра е акцент върху вредата от употребата и злоупотребата с наркотични вещества, активно общуване и съревнование на знанието между младите хора.

Инсталацията от цветни чадъри заедно с табелата с логото на кампанията ще остане до края на лятото над фонтана с момченцата.