Младежи на възраст от 14 до 24-годишна възраст могат до края на март да се включат в инициативата Международна награда на херцога на Единбург, която е водеща програма за личностно развитие, съобщиха съобщиха от сдружение „Образование и бъдеще“ и ОУ “Васил Левски“, които са лицензирани да работят по програмата. До няколко седмици и ОУ „Иван Сергеевич Тургенев” също ще получи такъв сертификат, съобщи директорът на учебното заведение Милена Орешкова.
Един от участниците в програмата Стела Ковачева обясни, че включването в тази програма и получаването на сертификати от някое от нивата й е преимущество при кандидатстването в западните университети, особено в англо-саксонските страни, както и за постъпване на работа в редица организации. Затова и придобива все по-голяма популярност сред разградските младежи, които имат желание да продължат образованието си зад граница.

Девет лидери вече са обучени да бъдат ментори на тийнейджърите, които ще приемат предизвикателството да работят по 4 направления, за да получат бронзов, сребърен или златен медал. Един ментор може да обучава средно от трима до петима, които ще имат възможността да развият уменията си, да повишат физическата си активност, да вземат участие в доброволчески дейности и да планират и реализират приключенско пътуване. Наградата развива умения и качества, които остават за цял живот, обясни представителят на организацията за България Любомира Велчева.

Проявилите интерес могат да кандидатстват с мотивационно писмо на електронната поща: e.f.razgrad@gmail.com или на фейсбук страницата на сдружение „Образование и бъдеще”.