Окръжната прокуратура в Разград внесе обвинителен акт срещу иманяр, задържан с 35 антични предмета и металдетектор, съобщиха от пресслужбата на  Апелативна прокуратура – Варна.
Окръжната прокуратура в Разград изправя пред съда 39-годишния Х.Р., който беше обвинен в противозаконно притежаване на металдетектор за търсене на предмети – движима културна ценност, както и за открити, но непредадени в седемдневен срок 35 антични монети и предмети, датирани към Римската, Османската империя и Средновековието – престъпление по член 277а, ал. 7 и член 278, ал. 6, пр. 3 от Наказателния кодекс.
39-годишният мъж пътувал с автомобила си с немска регистрация, когато бил спрян за рутинна проверка. Справка показала, че регистрационните номера на колата му били с изтекъл срок. Последвалата щателна проверка на полицейските служители, при която в багажника на колата му са открити множество предмети – културна ценност, както и металдетекторът.
Според експертното заключение по досъдебното производство намерените и непредадени в седемдневен срок археологически обекти, както изисква законът, са 35. Сред тях са бронзови и сребърни монети, бронзови пръстени и апликации, оловни копчета. Заради липсата на действащи аукциони в България пазарната стойност на откритите антични вещи и предмети е ориентировъчна, но те безспорно са археологически обекти, открити в резултат на изкопна дейност по смисъла на Закона за културното наследство.
Делото срещу Х. Р. е насрочено за разглеждане в Окръжния съд в Разград на 24 март 2016 г.