РЗИ –Разград издаде предписания на всички общопрактикуващи лекари на територията на областта да направят преглед на имунизационния статус на лицата от пациентските си листи на възраст от 13 месеца до 18 год, подлежащи на имунизация срещу морбили, съобщават от здравната инспекция на своя сайт.

При откриване на случаи на неимунизирани лица, незабавно трябва да бъдат обхванати с една доза комбинирана ваксина морбили – паротит –рубеола. Насочено е вниманието на личните лекари за приоритетно извършване на имунизацията срещу морбили на подлежащите на имунизация деца през 2019 г.

РЗИ -Разград разполага с необходимито количество ваксини и работи активно за незабавното ваксиниране на неимунизираните деца в Разградска област и призовава всички родители максимално да съдействат на личните лекари.

Дребната шарка – морбили е остро инфекциозно заболяване, което се характеризира с обща интоксикация, възпаление на лигавицата на горните дихателни пътища, характерен макуло-папулозен обрив по кожата и усложнения от страна на дихателната система.