Анкета, свързана с избор на девиз на Община Разград, е публикувана на сайта на Общината, съобщиха от пресцентъра на местната управа. В нея е посочен цитат от Васил Левски, за който може да бъде гласувано. Предложението за девиз е направено от инициативен комитет от обществени личности в Разград в състав: Александър Христов, Васил Петров, Виолета Антонова, Диана Първанова, Иван Димитров, Иван Дойнов, Иво Стоянов, Красимир Харалампиев, Пламен Панчев, Светлозар Караджов, Теодор Даскалов и Мирослав Минчев.
На 18.02.2017 г. се навършиха 144 години от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски. На 18.07.2017 чествахме 180 години от неговото рождение. В следващата 2018 г. се навършват 145 години от кончината му и 140 години от Освобождението на Разград.
В чест на тези годишнини, Инициативен комитет обсъди и прие да предложи за гласуване на Общински съвет и обществеността в Разград за девиз на Разград цитат от писмото на Апостола до Сливенския революционен комитет от 1872 г.: „…Дързост и постоянство!”
Членовете на Инициативния комитет считат, че думите на Левски носят съдържание, емоция и смисъл, подходящи за девиз и за достойно послание към бъдещите поколения в нашия град: да почитат миналото на града и да градят бъдещето му с дързост и постоянство, да бъдат достойни граждани, да бранят свободата, да познават и ценят историята, да съхраняват и обогатяват културното наследство. Комитетът аргументира предложението си с това, че изразът е кратък и съдържателен, а фактът, че е символичен завет от Апостола на България, увеличава неговата стойност и въздействие.
Други предложения за девиз могат да бъдат направени и на kultura@razgrad.bg.