Днес отбелязваме Игнажден.

Св. Игнатий Богоносец е един от най-добрите ученици на св. апостол Йоан Богослов, наречен така, защото носел Бог в сърцето си. Игнажден е традиционен народен празник
Вярва се, че от този ден започват коледните и новогодишните празници.

Много характерен за този ден е ритуалът „Полазване“. Домакините били в очакване кой ще бъде първият гост в дома. Какъвто е „полазникът“, такава ще е годината, смятали те.

На Игнажден всички работят усилено. Почиства се цялата къща, а метлата, с която е заметено, с

е изхвърля заедно с боклука. На малките деца се издърпват ушетата, за да растат по- бързо.

На Игнажден стопанката меси обредна пита с мая, която вечерта се разчупва, у когото остане по-голямото парче се смята, че в него ще е късмета.
Приготвя се жито и царевица за берекет и първо се дава на момите в къщата. Готвят се и сармички. Домакинята давала по два ореха на всеки от семейството а на Бъдни вечер се гадаело по тях. Месят се колачета за здраве, на масата присъства също ошав, картофи, ястия с праз или булгур, мед. Но задължително постни ястия.

На празника не се изнася нищо от дома „да не излезе берекетът“, не се иска и дава на заем, а като се върнеш отнякъде, трябва да се върнеш с пълни ръце.

Казват, че, ако на Игнажден вали сняг, годината ще е плодородна. Слънчево ли е – ще има суша, облачно ли е – реколтата ще е добра.

Според християнската традиция от този ден започват родилните мъки на Богородица. Това е периодът, през който младите и нераждали жени, наричани „мъченици“, не работят, за да забременяват и раждат по-леко своите деца.

Днес празнуват всички, които носят имената Пламен, Пламена, Огнян, Огняна, Игнат, Игната, Иго, Огнемир и Огнемира.