На тържествена сесия днес Общинският съвет в Разград утвърди номинациите за наградите “Златен пегас” и «Никола Икономов». Сесията бе водена от зам. председателя на местния парламент д-р Левент Апти. Той започна с приветствено слово по случай утрешния 24 май – Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост, веднага след което прозвучаха националния химн и този на Европейския съюз. На сесията присъстваха 20 съветници, 10 отсъстваха по уважителни причини.
С 19 гласа «за», без «против» и «въздържал се», бе подкрепена кандидатурата на поета и общественик Иван Дойнов за удостояване с наградата „Златен пегас“, по повод неговата 80-годишнина.
Той е създател и ръководител на литературен клуб „Атанас Далчев“ и е автор на 11 поетични книги.
Гласувани от местните парламентаристи бяха и предложения от Инициативни комитети за удостояване с наградата на името на Никола Икономов за заслуги в сферата на културата и образованието на трима разградчани.
Единодушно с 20 гласа «за» бяха подкрепени номинациите и на тримата. Това са маестро Александър Христов, който е дългогодишен главен художествен ръководител на Капанския ансамбъл; художникът – живописец и преподавател по изобразително изкуство Петко Антонов и директорът на Държавен архив Георги Атанасов, който е автор на редица книги за разградския край.
Наградите ще бъдат връчени утре на общоградското тържество от 10.00 часа на площад «Възраждане».